Sertés értékesítés 

A hazai igények kielégítése

Sertéseinket Közép-Európa különböző vágóhídjaira értékesítjük. Mi elsősorban a hazai piacra összpontosítunk, de amit idehaza nem értékesítünk az a közeli Magyarországra vándorol.

A szlovák és a magyar konyha nagyrészt sertéshúsból készült ételekre épül, ezért ezekben az országokban állandó igény van a minőségi sertéshúsra. A DSA teljesíti ezt az igényt, és mindkét piacot nagy mennyiségű sovány, friss sertéshússal látja el.

Figyelembe véve a jövőbeni ellátási kihívásokat és különböző előre nem látható eseményeket, fontos feladatunknak tekintjük, hogy hozzájáruljunk a hazai önellátáshoz. Ezért Szlovákia továbbra is az elsődleges piacunk. Jelenleg az összes szlovákiai sertés 30 %-át állítjuk elő.

ASP-járvány

Nagy sertéshús-beszállítóként jelentős figyelmet fordítunk az afrikai sertéspestis (ASP) vírusos betegség európai kitöréseire.

Az embereket nem érinti ez a betegség, de a házisertések és a vaddisznók számára az ASP gyakran halálos kimenetelű, mivel sem vakcina, sem gyógymód nem létezik. Így egy járvány kitörése kritikus társadalmi-gazdasági következményekkel járhat az érintett országokban.

Az afrikai sertéspestis megjelenését Szlovákiában először 2019. július 25-én erősítették meg Strážce nevű faluban, a Trebišov járásban. Valamivel később, augusztus 12-én hozták nyilvánosságra az ugyanabból a járásból kilőtt első fertőzött vaddisznóról szóló információkat. Azóta a fertőzés elterjedt további járásokba is és továbbra is terjed azokban a régiókban, ahol sűrű a vaddisznók előfordulása.

A DSA nagy erőfeszítéséket tesz az ASP megállítása érdekében. A cég évente 500 000 eurot fordít a farmok biológiai biztonságára. Szorosan együttműködünk a helyi hivatalokkal a vadászegyesületekkel az ASP megállítása érdekében. A DSA az állami kompenzáción keretén felül jutalmazza a helyi vadásztársaságok által kilőtt vaddisznókat.

Az ASP hazai helyzetéről további részleteket az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerügyi Hivatal honlapján találhatnak.

Kapcsolat

Póda László
laszlo.poda@dsa.sk
+421911 107 763

Bagyanszká Monika
monika.bagyanszky@dsa.sk
+421904 398 949