Piac  

Sertés értékesítés

A DSA számára a legnagyobb piac a hazai piac. A szlovák és magyar konyha is előszeretettel használja a sertéshúst, ezért folyamatosan nagy az igény a minőséges sertéshús iránt. 

A sertéseket főleg szlovákiai és magyarországi vágóhidaknak értékesítjük. Mivel a Dan-Slovakia Agrar a.s nagy tételekben képes sok színhúst tartalmazó sertést szállítani, Közép-Európában számos vágóhíd által keresett partner.

Összes partnerünk rendelkezik fizetőképesség biztosítással vagy előre fizet. Új partner esetében az eladás kizárólag előfizetéssel lehetséges.

Afrikai sertéspesti (ASP): Mit kell tudni róla

Az afrikai sertéspestis egy rendkívüli fertőző betegség, amely vírus útján terjed és legfőképpen a házi sertés, valamint a vadonban élő sertésfaja van a veszélynek kitéve. Ez a betegség gyógyíthatatlan és nem létezik ellene védőoltás. Fontos azonban tudni, hogy emberre nem káros, kizárólag a házi sertés és a vadonban élő sertés fertőződhet meg. A betegség elsősorban a gazdaságban okoz kárt. Az afrikai sertéspestis észlelését követően a legfontosabb kereskedelmi partnerünk, Magyarország elvesztette az export piac jelentős részét, amely drasztikus vételár csökkenéshez vezetett.

A fertőzött állatokból ürülékkel, vizelettel és vérrel távozik a vírus, amely szerszámok, csizmák, ruhák és egyebek segítségével átvihető az egészséges malacokra. A vírus jelen marad bármilyen tárgyon a nyári hőségben is akár 3 óra hosszat, viszont napfénytől elzárt helyen akár hetekig is életképes és fertőző tud maradni. A fertőzött állatokból készült sonka, kolbász és más, nem hőkezelt húskészítmények esetében a vírus 4 hónapig fertőző !!! További részletért, kövesse az alábbi hivatkozást.

A vírus Európában történő újonnan való terjedése Grúziából indult 2007-ben. Az elmúlt 12 évben keresztülsöpört Kelet- és Közép-Európán, és a múlt évben megérkezett a kontinens nyugati országaiba is. A vírus 2018 áprilisában Magyarországon jelent meg, majd szeptemberben 13-án Belgiumban. 2019. Január 13-án a magyarországi hatóságok megerősítették a vírus jelenlétét a vaddisznók esetében Borsod – Abaúj – Zemplén megyétől terjedően a szomszédos szlovákiai Rimaszombat járásig. A távolság a szlovák határtól kevesebb, mint 1 kilométer. A mai napig (2019. Február 28.) nem lelhető fel a betegség Szlovákiában. További részletekért a vírus terjedésével kapcsolatosan, kövesse az alábbi hivatkozásokat: hivatkozás1, hivatkozás2.

2018 májusában a Szlovák Állatorvosi és Élelmiszer Felügyelőség a magyar, az ukrán és cseh határrégiókat ütköző zónának minősítette, és 13 egészségügyi és higiéniai előírást készített, amelyek segíthetnek csökkenteni a betegség Szlovák Köztársaság területére történő átterjedésének kockázatát. További információért a betegség szlovákiai helyzetjelentését illetően, kövesse az alábbi hivatkozást.

Kapcsolat: 

Póda László
laszlo.poda@dsa.sk

+421911 107 763

Bagyanszká Monika
monika.bagyanszky@dsa.sk

+421904 398 949