CSR 

Környezet

A mezőgazdaság részben felelős a ma előttünk álló éghajlati kihívásokért. Szlovákia egyik legnagyobb mezőgazdasági vállalataként a Dan-Slovakia-Agrar a.s. cégnek rendkívüli kötelessége – és egyben lehetősége is van lépéseket tenni ebben az ügyben.

Elkötelezettnek érezzük magunkat, hogy megmutassuk, hogyan járhat együtt kéz a kézben a fenntartható mezőgazdaság az egészséges hazai sertéshús hatékony termelésével.

Az elmúlt években jelentős lépéseket tettünk az éghajlati lábnyomunk csökkentése érdekében. Várhatólag  az elkövetkező években még fenntarthatóbbá válunk.

Gáz

Az összes malacistálló fűtéséhez szükséges gáz mintegy 80%-át egy helyi biogázüzem kihasználatlan felesleges hőjével helyettesítettük.

Villamosenergia

Disznóistállóink egy belső energiafejlesztési program részei, ahol a kevésbé hatékony motorokat és lámpákat új, alacsony energiafelhasználású modellekre cseréljük. Ez a korszerűsítés várhatóan 30-40%-kal csökkenti a világításhoz és a szellőzéshez szükséges áramfogyasztásunkat.

Trágya

Mivel Csallóközben vagyunk, ahol Európa egyik legnagyobb ivóvízkészletével rendelkezünk, elkötelezettek vagyunk magasan a szabványok feletti környezetvédelem szabályok betartása iránt.

A sertésekből származó összes tápanyagot betontartályokban tároljuk, amelyek aljába extra membránok kerültek, valamint érzékelők, amelyek folyamatosan figyelik, hogy nincs-e kisebb szivárgás a tartályokból.

Néhány hígtrágyatartályunkat elszigetelt vésztartályok veszik körül, amelyek kiküszöbölik a szivárgás kockázatát. Ezenkívül minden hígtrágyatartályt bioszűrővel borítunk a szagkibocsátások csökkentése érdekében.

Minden trágyát a legújabb és legmodernebb technológiával kezelünk. Már működésünk első éveitől kezdve belső követelmény volt, hogy a trágyát a talajba juttassunk, a tápanyagok optimális hasznosítása és a szagterhelés elkerülése érdekében.

Ennek eredménye jelentősen észrevehető. Soha nem kapunk negatív visszajelzést a trágya kijuttatásakor fellépő szagok miatt.

A sertéstelepeinkből származó általános szagterheléseket számos intézkedéssel kerüljük el, amelyek biztosítják az ammónia levegőbe történő alacsony kibocsátását.

Az enzimek egyidejű hozzáadása a takarmányhoz, valamint az agyagásványok hozzáadása a trágyához megkötik az ammóniát, és hozzájárulnak a minimális szagterheléshez is.

Növények

2020 óta 550 hektár mezőgazdasági területet állítottunk át biotermesztésre. Ezeket a terményeket olyan piacokon értékesítjük, ahol van kereslet a bioélelmiszerek iránt, és ezért nem használjuk fel saját termelésünkben.

Az elkövetkező években az erőforrások felhasználásának minimalizálása és ezáltal az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében a szántóföldi művelés nagymértékben át fog térni az alacsony talajművelésről a talajművelés nélkülire.

Körforgásos mezőgazdaság és helyi tudatosság

Farmunk körforgásos mezőgazdaságot folytat, ahol alapvetően megtermelünk majdnem minden gabonát, amire szükségünk van a sertéseink számára, és a sertések trágyájából származó összes tápanyagot értékes szerves trágyaként hasznosítjuk a növényeink számára.

A termények többségét sertéstakarmány előállítására használunk fel a Nagymegyeren található takarmánykeverőnkben. Célunk, hogy a sertéstakarmányt elsősorban helyi nyersanyagokból állítsuk elő, és sertéseink nagy részét helyben értékesítsük, hogy minimalizáljuk a termékeink erőforrás-fogyasztását.